تحقیق / اقتصاد فردی
اقتصاد فردی :
برنامهریزی اقتصادی، تعریف نیازها و خواستههای اقتصادی فردی و تفکیک نیازهای واقعی از نیازهای کاذب، مدیریت درآمد و هزینه، برنامهریزی برای پسانداز و بسیاری مفاهیم در حوزه علم اقتصاد است که هر فردی از هر سطحی و با هر جایگاهی باید درباره آنها اطلاعات کافی داشته باشد تا بتواند به عنوان عضوی از یک جامعه در اقتصاد کلان سهیم شود.
البته هم رادیو و هم تلویزیون تاکنون به شکل محدود و پراکنده به مقوله مدیریت اقتصادی در خانواده پرداختهاند اما شرایط فعلی ایجاب میکند که این مسئله با همت بیشتری مد نظر قرار بگیرد و برنامهسازان نه به صورت شعاری و نه صرفا در برنامههای اقتصادی، بلکه به بهانههای مختلف و حتی در لایههای پنهان سریالها و فیلمها مقوله اقتصاد و مدیریت منابع مالی را مد نظر قرار دهند.
قشر ضعیف و متوسط جامعه که معمولا در زمینه مالی و تجاری فعالیت نمیکنند و با مفاهیم اقتصادی آشنایی چندانی ندارد، دقیقا همان قشری است که بیش از دیگران در معرض آسیبهای اقتصادی قرار دارد و باید بتواند با مبانی اقتصاد، مفاهیم اقتصادی، راهکارهای مدیریت منابع مالی، اولویتبندی هزینهها و پسانداز آشنا شود.
هر فرد دوست دارد بهترین نوع غذا را مصرف کند، زیباترین لباسها را برای اعضای خود تهیه کند، در بهترین نقطه شهر و در بهترین منزل زندگی کند، بهترین وسایل و امکانات را در اختیار داشته باشد، بهطور مکرر سفر برود، بهترین آموزشها را برای فرزندان خود فراهم کند و…. واقعیت این است که اگرچه این درخواستها به وسیله همه افراد مطرح میشود اما واضح است که فقط درصد کمی از افراد قادر به تأمین همه این خواستهها هستند.
درآمد یک فرد متوسط فقط میتواند تعداد محدودی از این خواستهها را برآورده کند؛ از اینرو فرد باید از میان خواستههای خود انتخاب بهعمل آورد. نیاز به انتخاب در تمامی طول و سطوح مختلف زندگی وجود دارد.
حتما بارها پیش خود فکر کردهاید اگر این کالا را بخرم، نمیتوانم بچهها را آخر هفته به رستوران ببرم، اگر مسافرت نوروزی بروم، شهریه کلاس زبان بچهها را نمیتوانم بپردازم، اگر برای خود پالتویی را که دوست دارم بخرم، برای دخترم نمیتوانم پالتو بخرم و… در زندگی روزمره با صدها مورد از این نوع مواجه هستیم که باید تصمیم بگیریم و انتخاب کنیم.
اینکه چه و چه قدر مصرف کنیم، چه کسی کار کند، چند ساعت کار کند، در کجای شهر زندگی کنیم، آپارتمان داشته باشیم با چند اتاق و…
واضح است اگر فرد قسمت بیشتری از درآمد را بهخود اختصاص دهد، سهم کمتری برای دیگری میماند . بهترین و اقتصادیترین انتخاب برای فرد، انتخابی است که بیشترین رضایت خاطر (خشنودی) را برای او به بار آورد. اقتصاددانان به جای رضایت خاطر از یک اصطلاح علمی به اسم مطلوبیت استفاده میکنند. آنها میگویند بهترین انتخاب، انتخابی است که بیشترین مطلوبیت را برای افراد ایجاد کند.
راهکارهای پیشنهادی برای دوام و قوام اقتصاد فردی :
-۱برنامهریزی برای آینده اقتصاد فردی
بیشک برنامهریزی برای آینده زندگی در تمامی افراد مطرح است. در بطن یک مدل سیستمی اقتصاد فردی، فرد و اقتصاد آن را نمیتوان از هم مجزا کرد، بنابراین زمانی که برای هر یک از آنها برنامهریزی میکنیم، ناگزیریم دیگری را نیز مدنظر قرار دهیم. توجه به نیازهای آتی فرد و همچنین شناخت فرصتها و تهدیدهای اقتصاد فردی در این راستا اهمیت دارد. این کار برای تمام افراد مفید خواهد بود.
-۲انجام مشاورههای اقتصادی
بعضاً افراد در مدیریت اقتصادی خود از توان لازم برخوردار نیستند و یا اینکه با مسائل و مشکلاتی مواجه میشوند که به تنهایی از عهده آنان بر نمیآیند. امروزه منابع و مراجع بسیاری با موضوع اقتصاد فردی وجود دارد. برگ برنده، شناخت مرجع شایسته و مراجعه به آن و کسب مشاوره صحیح است. از منابع بالقوه اطلاعات و مشاوره میتوان به دوستان و آشنایان، اقوام، اعضای خانواده، همکاران شغلی و… اشاره کرد.
-۳افزایش سطح دانش اقتصاد فردی
ابتداییترین مرجع برای افزایش سطح دانش و آگاهی و به روزماندن، کتابها و نشریات است. ارائه آموزشها و ارتقای سطح عمومی دانش اقتصادی فردی میتواند زمینه خوبی برای تصمیمگیریهای صحیح اقتصادی باشد.
-۴روحیه همکاری
تعامل مناسب بین افراد و همچنین اولویتبندی نیازهای اقتصادی سبب تقویت و سلامت اقتصاد فردی میشود.