تحقیق / ویژگیهای برنج خوب
ویژگیهای برنج خوب
یکی از ویژگیهای برنج خوب این است که پس ازدم گذاشتن، برنجها یک اندازه باشند، خوب قد بکشند و عطر خوبی هم داشته باشند اما این موضوع به تنهایی نمیتواند ملاک ما برای خرید نمونه مناسبی از برنج ایرانی باشد. درواقع برنج خوب، برنجی است که در وهله اول پوک نباشد. برای تشخیص این موضوع کافی است مقداری برنج را زیر دندانتان بجوید. اگر برنج خیلی زود زیردندانتان شکست و آسیاب شد بدانید که برنج خوبی نیست اما اگر برنج سفت بود وخیلی دیرشکست بدانید که برنج مرغوبی است. طول برنج مرغوب حدود یکسانتیمتر است و رنگ روشنی دارد و بدون رگههای طولی و عرضی است.
راه دیگرتشخیص برنج ایرانی، عطری است که این برنج دارد. شما میتوانید مشتی برنج بردارید و خیلیخوب عطرآن را بو بکشید. اگر برنج عطر خوبی داشت، معلوم است که شما برنج خوبی را انتخاب کردهاید اما اگر با بوکشیدن متوجه عطر برنج نشدید، بهتراست که مقداری ازبرنج را در دهانتان بجوید و مزه کنید. اگر عطر برنج زیر دندانتان مشخص شد این نشان میدهدکه انتخاب شما درست بوده. بههمینخاطر ما به شما پیشنهاد میکنیم که فقط به بو کردن برنج اکتفا نکنید چراکه بعضی از فروشندگان بیانصاف در بازار، با آسیابکردن مقداری برنج اصل ایرانی گرد آن را به محصولی دیگر میزنند و شما با استنشاق آن محصول ممکن است دچار اشتباه در خرید خود شوید. البته عدهای از فروشندگان هم هستند که با ترکیب مقداری برنج ایرانی باکیفیت با برنج نامرغوب سعی میکنند مشتری را گمراه کرده و سود خوبی به جیب بزنند. در این حالت بهتر است که شما قبل از خرید، این مشکل را حل کنید. چطور؟ کافی است مشتی برنج از کیسه بردارید وکف دستتان به دانههای برنج دقت کنید. اگر دانهها هماندازه نبودند مطمئن باشید که برنج ترکیب شده. در این حالت ممکن است شما شاهد مقداری برنج چاق و کوتاه یا برنج شکسته با مقداری برنج خوب و باکیفیت باشید. البته از دیگر ویژگیهایی که یک برنج ایرانی باکیفیت دارد این است که زیر شکم دانههای برنج سفید نباشد.
موضوع دیگری که حین خرید برنج باید به آن توجه کنید قدیمی بودن یا در اصطلاح کهنهبودن برنج است؛ برنج کهنه خشکتر از برنجی است که بهطور مثال امسال برداشتشده.
این برنج رطوبتی ندارد و زمانی که شما برنج را طبخ میکنید، برنج، آب را به خوبی به خود میگیرد و در زمان دمکشیدن قد میکشد اما برنجیکه امسال برداشت شده بهخاطر اینکه در انبار نمانده و هنوز مقداری رطوبت در دانه های برنج وجود دارد، حین پخت به خوبی ری نمیکند.
یادتان هم نرود که برنج خوب و با کیفیت علاوه بر داشتن همه این ویژگیها، طعم نسبتا شیرینی دارد و نشاسته اش هم زیاد است.
برنج خوب نباید دانه های خرد شده داشته باشد و دانه هایش باید دراز و کشیده باشند و رنگش هم نباید خیلی سفید و شیشه ای باشد بهتر است کمی متمایل به زرد باشد
برنج ایرانی در بازار موجوده که دربسته بندی های کوچک و برای مصرف یک وعده است که برای کسانی که مصرف برنج اشان کم است مناسب است .
– برنج در ابتدا باید دارای رنگ سفید مایل به شیری و مات باشد یعنی رنک برنج خام نباید زرد ، یا کرم رنگ باشد. برنج نباید حالت شیشه ای یا مشابه ماکارونی باشد .- از نظر اندازه نباید زیاد بلند و باریک باشد ، نباید به اصطلاح گرد و کوتاه باشد .
طول دانه خام ۰۹/۶ تا ۴/۷ میلیمتر (متوسط ۳/۷ میلیمتر) و پس از پخت ۱۱ تا ۱۳ میلیمتر و عرض دانه ۸/۱ میلیمتر، دانه آن گچی و میزان شکم و مرکز سفیدی دانه صفر و یک میباشد.
میزان پروتئین دانه ۴/۸ تا ۱۲ درصد و نسبت طویل شدن دانه ۸/۱، درصد آمیلوز دانه ۲/۲۰ تا ۷/۲۲، متوسط قوام ژل ۷۵/۵۶ و gt آن متوسط، حدود ۵۸/۳- ۰۴/۴ می باشد.
این برنج در اندازه های ۵ کلیوگرمی ، ۱۰ کیلوگرمی و ۲۰ کیلوگرمی تحط نظارت اداره کل استاندارد بسته بندی شده و عرضه بازار میشود.(کارخانه برنجکوبی و بورس برنج هادی)
انواع کلفت و کوتاه برنج از ارقام پر محصول برنج است که بعد از پختن بوی نامطبوعی داشته و ایجاد نفخ شدید در معده می کند و بعد از سرد شدن اصلا قابل خوردن نیست و ارزانترین نوع برنج به حساب می آید . برنجهای باریک و بلند و شیشه ای هم از ارقام وارداتی هستند که معلوم نیست با چه روشی تهیه شده اند وبهتر است که مصرف آنها را کنار بگذارید .
برنج ایرانی توجه بسیاری از مشتریان می باشد. این نوع برنج علاوه بر داشتن قد مناسب از عطر و طعم مناسب برخوردار است. برنج ایرانی اکنون با توجه به قیمت مناسب آن در مقایسه با انواع دیگر برنج ایرانی و برآورده کردن رضایت از بیشترین میزان تولید و مصرف در بین گونه های برنج ایرانی برخوردار می باشد.
- این محصول حاوی برنج یکدست و چند بار الک شده است.
- برنج برای افرادی که دچار سوء تغذیه شدید می باشند، بسیار مفید است.
- مصرف برنج موجب کاهش تری گلیسیرید خون و کاهش فشار خون می گردد.
- برنج موجب افزایش مقاومت نسبت به انسولین می شود و برای بیماران دیابتی بسیار مفید است
- برنج فاقد چربی، کلسترول ،گلوتن و سدیم میباشد. هضم این مادهی غذایی بسیار آسان است.
- برنج حاوی مقدار بسیار ناچیزی چربی می باشد(۲/۰ گرم چربی در یک دوم فنجان برنج سفید پخته شده). بدن انسان قادر است تمام اسیدهای چرب (واحد تشکیلدهنده چربی) مورد نیاز خود، به جز اسید لینولئیک را بسازد. این اسید چرب (اسید لینولئیک) حدود ۳۰ درصد از کل اسیدهای چرب موجود در برنج را شامل می شود.
- برنج غذای اصلی ایرانیان است و از اینرو ایران محل تولید یکی از بهترین برنج های جهان است .
- برنج ایرانی از بهترین و مرغوبترین ارقام کیفی برنج محسوب میشود. که مبدأ آن در گیلان میباشد. بطور کلی شکل دانه بلند، قلمی و رنگ آن سفید متمایل به کرم و دارای کیفیت پخت عالی و طعم و عطر خوب میباشد.از رقم توده محلی شهرستانهای استان گیلان انتخاب گردیده.
- برنج پخته شده ایرانی، ساعتها پس از پخت خوش خوراک و نرم باقی میماند.
- این برنج در بسته بندی های ۵ کیلو گرمی ، ۱۰ کیلوگرمی و ۲۰ کیلوگرمی تحط نظارت اداره کل استاندارد بسته بندی شده و به عرضه بازار می شود
- باید بدانید که برای غذاهای مختلف چه برنجی را انتخاب کنید.